maja 11, 2013

SERNIK Z ORZECHAMI

Jak już wiecie, uwielbiam serniki, dlatego i ten przepis musiałam koniecznie wypróbować. I wcale nie żałuję. Wprost przeciwnie, teraz sernik ten będzie częstym gościem na moim stole. Jest puszysty i kremowy. Połączenie sera z orzechami bardzo współgra. Wam drodzy Czytelnicy też polecam ten serniko – orzechowiec. Hmm pychotka :)

SERNIK Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej;
  • 10 dag margaryny;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 2 żółtka;
  • 1 całe jajko;
  • 10 dag cukru pudru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Na masę serową:

  • 1,30 kg sera białego 3-krotnie zmielonego;
  • 0,5 szklanki oleju;
  • 1 szklanka śmietany 30%;
  • 4 żółtka;
  • 2 całej jajka;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 2 budynie śmietankowe;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Na piankę orzechową:

  • 10 dag orzechów włoskich mielonych;
  • 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych;
  • 5 łyżek cukru;
  • 6 białek;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka bułki tartej.

WYKONANIE

Najpierw robimy ciasto. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, margaryną i smalcem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy. Ciastem wykładamy dno blaszki (25x35 cm). Ja dodatkowo ciasto posypałam orzechami. Teraz zabieramy się za ser.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, olej i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto. Białka na piankę orzechową ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, dalej miksujemy. Następnie dosypujemy orzechy, mąkę i bułkę tartą. Piankę wykładamy na ser. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.

SERNIK Z ORZECHAMI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger