Jak już wiecie, uwielbiam serniki, dlatego i ten przepis musiałam koniecznie wypróbować. I wcale nie żałuję. Wprost przeciwnie, teraz sernik ten będzie częstym gościem na moim stole. Jest puszysty i kremowy. Połączenie sera z orzechami bardzo współgra. Wam drodzy Czytelnicy też polecam ten serniko – orzechowiec. Hmm pychotka :)
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 30 dag mąki pszennej;
- 10 dag margaryny;
- 1 łyżka smalcu;
- 2 żółtka;
- 1 całe jajko;
- 10 dag cukru pudru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na masę serową:
- 1,30 kg sera białego 3-krotnie zmielonego;
- 0,5 szklanki oleju;
- 1 szklanka śmietany 30%;
- 4 żółtka;
- 2 całej jajka;
- 1,5 szklanki cukru;
- 2 budynie śmietankowe;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Na piankę orzechową:
- 10 dag orzechów włoskich mielonych;
- 1 szklanka orzechów włoskich posiekanych;
- 5 łyżek cukru;
- 6 białek;
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżka bułki tartej.
WYKONANIE
Najpierw robimy ciasto. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem, margaryną i smalcem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy. Ciastem wykładamy dno blaszki (25x35 cm). Ja dodatkowo ciasto posypałam orzechami. Teraz zabieramy się za ser.
Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, olej i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto. Białka na piankę orzechową ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, dalej miksujemy. Następnie dosypujemy orzechy, mąkę i bułkę tartą. Piankę wykładamy na ser. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)