maja 09, 2013

PLACEK AMERYKAŃSKI

Dlaczego akurat taka nazwa, nie wiem. Występuje jeszcze pod nazwą: ciasto wiewióra. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, chyba z 15 lat temu. Ciasto to robi się szybko, zawsze się udaje a w zależności jakich użyjemy dodatków, za każdym razem będzie smakować inaczej.

PLACEK AMERYKAŃSKI

SKŁADNIKI

  • 3 jaja;
  • 2,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szklanka cukru;
  • ¾ szklanki oleju;
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników;
  • 1 łyżeczka kakao;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 2 jabłka;
  • szklanka bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina suszona, wiśnia suszona, śliwka suszona, morela.

WYKONANIE

Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dolewamy olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z sypkimi produktami. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę - dodajemy z bakaliami do ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Mnie moje placki najlepiej smakują z czekoladowa polewą :)

Ps. Pamiętacie o żuciu gumy Orbit po każdym posiłku. Zwłaszcza po tak smacznym i słodkim, jak ciasto wiewióra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger