Dlaczego akurat taka nazwa, nie wiem. Występuje jeszcze pod nazwą: ciasto wiewióra. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, chyba z 15 lat temu. Ciasto to robi się szybko, zawsze się udaje a w zależności jakich użyjemy dodatków, za każdym razem będzie smakować inaczej.
SKŁADNIKI
- 3 jaja;
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- ¾ szklanki oleju;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników;
- 1 łyżeczka kakao;
- 1 łyżeczka sody;
- 2 jabłka;
- szklanka bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina suszona, wiśnia suszona, śliwka suszona, morela.
WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dolewamy olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z sypkimi produktami. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę - dodajemy z bakaliami do ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Mnie moje placki najlepiej smakują z czekoladowa polewą :)
Ps. Pamiętacie o żuciu gumy Orbit po każdym posiłku. Zwłaszcza po tak smacznym i słodkim, jak ciasto wiewióra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)