maja 13, 2013

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

Roladki te przygotowałam na konkurs „U Urszuli” z bloga Proste potrawy. Okazało się, że organizatorce moje roladki przypadły do gustu i wygrałam jedną z trzech wspaniałych nagród. Dziękuję jeszcze raz za wybór.
Wracając do roladek, to gorąco polecam Wam ten przepis. Robi się je bardzo szybko. To dobry pomysł na smaczną domową wędlinę. A do tego są lekkostrawne i mega dietetyczne :)
ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg fileta z piersi kurczaka;
  • 1 cebula;
  • ok. 15 dag szpinaku mrożonego Bonduelle 1000 listków (można dać więcej lub mniej w zależności od tego, jak bardzo szpinakową chcemy mieć roladę);
  • 2 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;
  • 1 łyżeczka masła;
  • 1 jajko;
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny.

WYKONANIE

Filet mielimy przez maszynkę. Cebulkę kroimy w kosteczkę i przesmażamy na złoty kolor na minimalnej ilości masła. Kiedy osiągnie żądany kolor również mielimy. Do mięsa i cebuli wbijamy jajko i wsypujemy kaszę mannę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na patelni chwilę dusimy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso rozdzielamy na 2 części. Jedną mniejszą i drugą większą. Do mniejszej dodajemy podduszony szpinak i mieszamy. Na folii spożywczej rozkładamy „czystą porcję mięsa” na kształt prostokąta o równej wysokości. Na środku układamy w formie wałka część ze szpinakiem. Podnosimy boki roladki pomagając sobie folią, aby mięso czyste przykryło mięso ze szpinakiem. Zawijamy końce foli w tzw. cukierek i zawiązujemy. Wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 20 minut. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie, w której gotowała się roladka. Gotowe! Tak naprawdę więcej opisu niż roboty.

ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger