Nastała wiosna a razem z nią następny dietetyczny przepis. Tym razem będzie to propozycja mięsna. Oczywiście możemy użyć dowolnego mięsa np. szynkę czy karczek. Mnie jednak najbardziej smakuje tak wykonany schab. Jeśli dodamy swoje ulubione przyprawy mięsko będzie smakować jeszcze lepiej. Praktycznie potrawa robi się sama, trzeba tylko przestrzegać minut gotowania i czasu stygnięcia. Polecam ten prosty przepis na swoją domowe wędlinkę. Taką pyszność można także zjeść do obiadu.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg schabu bez kości;
- 2 łyżki płaskie pieprzu mielonego;
- 2 łyżki cukru;
- 2 łyżki soli;
- 2 łyżki majeranku;
- 4 ząbki czosnku.
WYKONANIE
Potrzebny będzie garnek, w którym będziemy gotować mięso. Wsypujemy wszystkie przyprawy do garnka . Wkładamy schab i zalewamy zimna wodą, aby przykryła mięso. Przykrywamy pokrywką. Gotujemy 15 minut od zagotowania wody, po tym czasie wyłączamy i zostawiamy do ostygnięcia w tej wodzie, w której mięso się gotowało. Następnie, gdy przestygnie, gotujemy ponownie. Tym razem tylko 7,5 minuty i znowu zostawiamy do ostygnięcia. Trzeci raz gotujemy 3 minuty. Kiedy schabik ostygnie jest gotowy do jedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)