Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik. Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej znika.
SKŁADNIKI
- 12 dag masła;
- 15 dag cukru;
- skórka otarta z cytryny;
- cukier wanilinowy;
- 2 jajka;
- 20 dag maki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
- 2 łyżki soku z cytryny.
NA LUKIER
- 5 łyżek cukru pudru;
- gorąca woda;
- kilka kropli soku z cytryny.
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny, chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)