maja 03, 2013

BABKA CYTRYNOWA Z JOGURTEM

Ta pyszna babka była przygotowana na majowy, ciepły piknik. Ze wszystkich planów została tylko babka. Jest ona idealną propozycją na podwieczorek z herbatką w gronie przyjaciół. Babka cytrynowa należy do moich ulubionych ciast, dzięki czemu często gości na moim stole i jeszcze szybciej znika.

BABKA CYTRYNOWA Z JOGURTEM

SKŁADNIKI

  • 12 dag masła;
  • 15 dag cukru;
  • skórka otarta z cytryny;
  • cukier wanilinowy;
  • 2 jajka;
  • 20 dag maki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta soli;
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

NA LUKIER

  • 5 łyżek cukru pudru;
  • gorąca woda;
  • kilka kropli soku z cytryny.

WYKONANIE

Masło ucieramy z cukrem, skórką i cukrem wanilinowym na białą, puszysta masę. Dalej miksując dodajemy jajka. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i solą. Gdy składniki się połącza dolewamy jogurt i sok z cytryny, chwilę wszystko mieszamy. Pieczemy w 160 stopniach przez około 50 minut. Babkę oblewamy lukrem (cukier puder zalewamy minimalna ilością wody, wkrapiamy sok i wszystko dokładnie mieszamy). Zachęcam do spróbowania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger