Przepis na to ciasto znalazłam w gazetce „Palce lizać”. Szarlotka należy do tych zdrowszych i dietetycznych. Zamiast jednego kawałka można zjeść dwa bez wyrzutów sumienia. W smaku jest razowa i mało słodka. Powiedziałabym, że trzeba się do niej przełamać. Im ciasta było mniej, tym bardziej zaczynało mi go brakować. Podam Wam oryginalny przepis.
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 1850 graham młyny Stoisław*;
- 250 gram masła;
- 1 jajko;
- 1 kg jabłek (dałam ze słoiczka);
- 3 łyżki cukru brązowego (w oryginale nie było);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dodałam od siebie);
- 2 banany (pominęłam);
- 10 dag rodzynek (pominęłam);
- płatki migdałów.
Na kruszonkę:
- 2 łyżki miodu;
- łyżka oleju;
- szklanka płatków owsianych górskich młyny Stoisław*.
WYKONANIE
Z mąki, masła, cukru, proszku i jajka zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. W tym czasie możemy przygotować owoce, które obieramy i ścieramy na grubej tarce, mieszamy z rodzynkami. Ja użyłam jabłek ze słoiczka, dzięki temu problem ich ścierania miałam z głowy.
Ciastem wykładamy blachę o wymiarach 33x23 cm. Owoce układamy na cieście i posypujemy migdałami. Płatki, miód i olej mieszamy ze sobą, po czym posypujemy owoce. Pieczemy około 30 minut, w temperaturze 200 stopni.
*Młyny Stoisław to firma o długoletnich tradycjach i bogatej historii dążącą do utrzymania swej wysokiej pozycji na rynku zbożowo-młynarskim. Firma posiada wiele certyfikatów. Młyny Stoisław produkują różne gatunki mąki, płatków, otrąb i kasz, które są wysokiej jakości. Chyba nie muszę mówić nikomu, jaki zdrowy wpływ mają na nasz organizm, np., płatki owsiane nie dosyć, że dostarczają nam witamin i minerałów, to jeszcze wymiatają zły cholesterol. A możemy je używać prawie do wszystkiego począwszy od deserów, ciast czy zup a skończywszy na sosach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)