Szkoda było mi wyrzucić banany, które tak naprawdę były już dawno na emeryturze. Nikt by już ich nie zjadł, a w cieście smakują wyśmienicie. Do tego ciasta możemy użyć przeróżnych bakalii czy pestek. Mogę śmiało powiedzieć, że moje należy do tych zdrowszych. Ponieważ użyłam oleju z pestek winogron, len mielony odtłuszczony, pestki dyni i pestki słonecznika.
SKŁADNIKI
- 3 banany bardzo dojrzałe;
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm;
- 3 łyżki cukru;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego Oleofarm;
- szczypta soli;
- 1 łyżka pestek dyni Oleofarm;
- 1 łyżka pestek dyni cynamonowych Oleofarm;
- 1 łyżka orzechów;
- 1 łyżka rodzynek.
WYKONANIE
Za pomocą miksera łączymy olej z jajkami. W drugiej miseczce łączymy mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i pestki. Pieczemy w keksówce o wymiarach 30 x 12 cm w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.
*Oleofarm polska firma, która istnieje od 10 lat. Firma zdobyła wiele nagród i certyfikatów. Produkują suplementy diety w proszku i kapsułkach, soki otrzymywane z wyciskanych owoców oraz szeroką gamę smakową olejów. Na szczególną uwagę zasługuje olej budwingowy lniany tłoczony na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zachęcam także do spróbowania oleju z orzechów włoskich. Ma niepowtarzalny smak i aromat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)