maja 16, 2013

CIASTO Z BANANAMI

Szkoda było mi wyrzucić banany, które tak naprawdę były już dawno na emeryturze. Nikt by już ich nie zjadł, a w cieście smakują wyśmienicie. Do tego ciasta możemy użyć przeróżnych bakalii czy pestek. Mogę śmiało powiedzieć, że moje należy do tych zdrowszych. Ponieważ użyłam oleju z pestek winogron, len mielony odtłuszczony, pestki dyni i pestki słonecznika.

CIASTO Z BANANAMI

SKŁADNIKI
  • 3 banany bardzo dojrzałe;
  • 1/3 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm;
  • 3 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego Oleofarm;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżka pestek dyni Oleofarm;
  • 1 łyżka pestek dyni cynamonowych Oleofarm;
  • 1 łyżka orzechów;
  • 1 łyżka rodzynek.

WYKONANIE

Za pomocą miksera łączymy olej z jajkami. W drugiej miseczce łączymy mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie i pestki. Pieczemy w keksówce o wymiarach 30 x 12 cm w temperaturze 160 stopni przez około 50 minut.

*Oleofarm polska firma, która istnieje od 10 lat. Firma zdobyła wiele nagród i certyfikatów. Produkują suplementy diety w proszku i kapsułkach, soki otrzymywane z wyciskanych owoców oraz szeroką gamę smakową olejów. Na szczególną uwagę zasługuje olej budwingowy lniany tłoczony na zimno. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Zachęcam także do spróbowania oleju z orzechów włoskich. Ma niepowtarzalny smak i aromat.


CIASTO Z BANANAMI


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger