maja 18, 2013

DOMOWY BAILEYS

Nie przepadam za mocnymi alkoholami. Jeśli już, to jakiś słaby drink lub właśnie słodkie likiery. Kupny Baileys jest bardzo dobry, nie powiem, ale też ma bardzo dobrą cenę. Dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić swój domowy Baileys. Okazał się hitem. Wyszedł bardzo dobry i już wiem, że będę do niego często wracać.

DOMOWY BAILEYS

SKŁADNIKI
  • 1,5 szklanki whisky;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego;
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.

WYKONANIE

Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny. Uważamy, aby woda się nie wygotowała. Po tym czasie puszkę wystawiamy i czekamy jak przestygnie. Kawę rozpuszczamy w odrobinie wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc, aby składniki się przegryzły. Najlepiej smakuje schłodzony.

DOMOWY BAILEYS


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger