Nie przepadam za mocnymi alkoholami. Jeśli już, to jakiś słaby drink lub właśnie słodkie likiery. Kupny Baileys jest bardzo dobry, nie powiem, ale też ma bardzo dobrą cenę. Dlatego postanowiłam poeksperymentować i zrobić swój domowy Baileys. Okazał się hitem. Wyszedł bardzo dobry i już wiem, że będę do niego często wracać.
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki whisky;
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego;
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego;
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
WYKONANIE
Puszkę mleka skondensowanego słodzonego wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez 2 godziny. Uważamy, aby woda się nie wygotowała. Po tym czasie puszkę wystawiamy i czekamy jak przestygnie. Kawę rozpuszczamy w odrobinie wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na noc, aby składniki się przegryzły. Najlepiej smakuje schłodzony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)