maja 05, 2013

KOPIEC KRETA

Na pożegnanie długiego majowego weekendu powstał kopiec kreta. Ciasto klasyka, które parę lat temu było hitem. Kiedyś kopiec robiony był z gotowych mieszanek. Dzisiaj z łatwością można zrobić swój domowy kopiec. Robi się go szybko a efekt wizualny i smakowy rewelacyjny.

KOPIEC KRETA

SKŁADNIKI

Na ciasto

  • 12,5 dag masła;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 5 łyżek mleka;
  • 0,5 szklanki cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 3 jajka;
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

Na krem

  • 0,5 l śmietanki 36%;
  • 1 galaretka cytrynowa;
  • 4 banany;
  • sok z cytryny.

WYKONANIE

Masło, cukier,mleko, kakao, cukier wanilinowy rozpuszczamy w garnku. Zostawiamy do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Do zimnej masy kakaowej dodajemy żółtka i miksujemy. Później wsypujemy mąkę i ekstrakt. A na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do tortownicy (24 cm). Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni, przez ok. 30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie ścinamy wierzch ciasta i wydłubujemy łyżką środek, zostawiając spód o wysokości 1,5 cm (możemy go skropić likierem bananowym). W środku układamy banany, które skrapiamy sokiem z cytryny.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Zostawiamy, aby lekko przestygła. Uwaga szybko tężeje! W tym czasie ubijamy śmietanę. Małym strumieniem dolewamy galaretkę, ciągle mieszając. Masę śmietanową wykładamy na banany, formując kopiec. Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę i posypujemy śmietanę. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

KOPIEC KRETA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger