kwietnia 07, 2013

POLĘDWICZKI Z JAGODAMI

Oto wspaniała propozycja na obiad lub imprezę. Pracy przy ich przygotowaniu mało, praktycznie mięsko samo się robi. Jest to odskocznia od panierowanego schabika ;), pieczonego kurczaka lub tradycyjnego sosu. Po prostu coś innego. W smaku lekko słodkie i pikantne. Mnie bardzo smakowało, choć nie przepadam za mięsem na słodko. Polecam, koniecznie spróbujcie!

POLĘDWICZKI Z JAGODAMI

SKŁADNIKI


WYKONANIE

Polędwiczkę myjemy i obieramy z błon i tłuszczu. Kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy ręką. Solimy i pieprzymy. Mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w grubszą kostkę i posypujemy polędwiczki. Z oleju, keczapu i jagód przyrządzamy sos, którym polewamy mięso. Naczynie przykrywamy albo oblepiamy folią aluminiową. Pieczemy w piecyku około 50 minut. Podajemy z ryżem, albo z bagietką.

Jagoda pasteryzowana* jest to nowy produkt Polskiej Róży. Nie posiada konserwantów i jest przygotowany bezpośrednio ze świeżych jagód. Po otworzeniu słoiczka wydobywa się silny zapach świeżych jagód. Jagody mają cenny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego. Mają działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne. W owocach jagody znajdują się pierwiastki mineralne, zwłaszcza selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Nadmienię, że Polska Róża produkuje z jagód także syrop i 100% sok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger