kwietnia 22, 2013

MARCHEWKOWE CIASTO

Dzisiaj ciasto z gatunku tych zdrowszych, bo z warzywem. Okazuje się, że ciasta z warzywami są bardzo dobre, wilgotne i długo zachowują świeżość. Ja swoje zrobiłam z marchewki i jabłka, które pozostały po odwirowaniu soku w sokowirówce. Sok i ciasto bardzo nam smakowało i dlatego będę częściej robić taki duet.

MARCHEWKOWE CIASTO

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki startej marchwi (ja dałam 2+1 szklankę startych jabłek);
  • 2 szklanki mąki;
  • 1 łyżeczka sody;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników;
  • szczypta soli;
  • 1 szklanka cukru (u mnie brązowy);
  • 4 jajka;
  • 1 szklanka oleju (u mnie z pestek winogron).

WYKONANIE

Ciasto przyrządzamy w 2 miskach. W jednej mieszamy przesianą mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i przyprawę do pierników. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewamy olej i dalej miksujemy. Do płynnych składników wsypujemy suche składniki i chwilkę miksujemy, aby składniki się połączyły. Do wymieszanej masy dokładamy marchewkę i jabłko (jeżeli nie mamy ich rozdrobnionych przez sokowirówkę, ucieramy na tarce). Ciasto przelewamy do tortownicy średnicy 25 cm i pieczemy około 50 minut.

MARCHEWKOWE CIASTO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger