kwietnia 20, 2013

GALARETKA DROBIOWA

Najczęściej przygotowywanymi przeze mnie galaretkami są te z golonki i nóżek wieprzowych. Teraz przyszedł czas na drobiową. Przyrządza się ją zdecydowanie szybciej, ponieważ odchodzi długi czas gotowania mięsa. W smaku jest, moim subiektywnym zdaniem, lepsza, delikatniejsza no i mniej kaloryczna.

GALARETKA DROBIOWA

SKŁADNIKI

  • 3 ćwiartki z kurczaka;
  • porcja włoszczyzny jak do rosołu;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • pieprz ziarnisty;
  • sól;
  • 2 ząbki czosnku;
  • przyprawa do zup i potraw;
  • 50 g żelatyny;
  • groszek konserwowy do dekoracji.

WYKONANIE

Mięso i warzywa gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ćwiartki i po przestygnięciu obieramy z kości. Drobno kroimy. Wywar przecedzamy, dokładamy drób. Rosół przyprawiamy bardzo mocno do smaku, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Można dodać pokrojone w kosteczkę warzywa. Ja zrobiłam tylko z marchewką. Żelatynę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do rosołu. Dokładnie wszystko mieszamy. Dno salaterek wykładamy groszkiem i marchewką, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do ostygnięcia a później do lodówki, by galaretka stężała. Smacznego!

GALARETKA DROBIOWA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger