kwietnia 02, 2013

BABKA Z OLEJEM

Tą babeczkę przygotowałam na święta. Upiekłam ją w dużej foremce oraz parę sztuk małych do wielkanocnego koszyczka. Dodatek oleju sprawił, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Poza tym znakomita do kawki czy herbatki :)

BABKA Z OLEJEM

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 2 szklanki mąki krupczatki;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 szklanka oleju;
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego;
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • dodatkowo polewa czekoladowa.

WYKONANIE

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy porcjami mąki zmieszanej z proszkiem. Później wlewamy olej i ekstrakt dokładnie mieszając (masa jest bardzo gęsta). Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dokładamy ubite białka i delikatnie łączymy. Przelewamy ciasto do formy babkowej. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Polewamy polewą czekoladową.

BABKA Z OLEJEM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger