Tą babeczkę przygotowałam na święta. Upiekłam ją w dużej foremce oraz parę sztuk małych do wielkanocnego koszyczka. Dodatek oleju sprawił, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Poza tym znakomita do kawki czy herbatki :)
SKŁADNIKI
- 5 dużych jajek;
- 1 szklanka cukru;
- 2 szklanki mąki krupczatki;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 szklanka oleju;
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- dodatkowo polewa czekoladowa.
WYKONANIE
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy porcjami mąki zmieszanej z proszkiem. Później wlewamy olej i ekstrakt dokładnie mieszając (masa jest bardzo gęsta). Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dokładamy ubite białka i delikatnie łączymy. Przelewamy ciasto do formy babkowej. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Polewamy polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)