Bardzo lubię domowa wędlinkę na chleb. Rolada boczkowa to jedna z nich. Teraz w sklepach są dostępne gotowe rolady z brzuszka i wystarczy je przyprawić i upiec. Taka wędlina na pewno nie ma konserwantów i nie jest naszpikowana wodą. Po prostu wiem co jem!
SKŁADNIKI
- ok. 1,5 kg surowej rolady boczkowej;
- 5 ząbków czosnku;
- sól;
- pieprz;
- majeranek;
- papryka ostra i słodka;
- tymianek.
WYKONANIE
Mięso myjemy, nacieramy przyprawami. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy na boczku. Mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw, aby mięsko złapało ładnego kolorku. Gotowe! Najlepiej ją lubię tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Chlebek, roladka i musztarda hmm...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)