Czas wypędzić zimę, w końcu nastała wiosna. Szkoda, że tylko ta kalendarzowa. Przedstawiam więc wspaniały pomysł na drugie, wiosenne śniadanie. Tak przygotowaną sałatkę możemy, zapakowaną w pojemniczku, zabrać ze sobą do pracy. Dzięki niej energii starczy nam na cały dzień.
SKŁADNIKI
- 0,5 opakowania mix sałat;
- 1 pomarańcza;
- oliwki zielone;
- 0,5 ogórka zielonego;
- 0,5 papryki zielonej;
- 1 cebula;
- 1 brzuszek wędzonego łososia;
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy.
NA SOS
- 6 łyżek oliwy;
- łyżka musztardy djion;
- łyżka miodu;
- 2 łyżki soku z cytryny.
WYKONANIE
Soczewicę zieloną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rozkładamy na talerzyki. Pomarańczę obieramy i wykrawamy z niej cząstki. Cebulę kroimy na piórka. Ogórka zielonego obieramy i kroimy na pół plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę. Łososia dzielimy na małe kawałeczki. Wszystko układamy na sałacie. Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy i polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)