marca 21, 2013

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

Czas wypędzić zimę, w końcu nastała wiosna. Szkoda, że tylko ta kalendarzowa. Przedstawiam więc wspaniały pomysł na drugie, wiosenne śniadanie. Tak przygotowaną sałatkę możemy, zapakowaną w pojemniczku, zabrać ze sobą do pracy. Dzięki niej energii starczy nam na cały dzień.

SAŁATKA Z SOCZEWICĄ

SKŁADNIKI

  • 0,5 opakowania mix sałat;
  • 1 pomarańcza;
  • oliwki zielone;
  • 0,5 ogórka zielonego;
  • 0,5 papryki zielonej;
  • 1 cebula;
  • 1 brzuszek wędzonego łososia;
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy.

NA SOS

  • 6 łyżek oliwy;
  • łyżka musztardy djion;
  • łyżka miodu;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

WYKONANIE

Soczewicę zieloną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rozkładamy na talerzyki. Pomarańczę obieramy i wykrawamy z niej cząstki. Cebulę kroimy na piórka. Ogórka zielonego obieramy i kroimy na pół plasterki. Paprykę kroimy w kosteczkę. Łososia dzielimy na małe kawałeczki. Wszystko układamy na sałacie. Składniki na sos dokładnie ze sobą łączymy i polewamy sałatkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger