marca 13, 2013

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Oto propozycja na słodki podwieczorek. Pamiętam, jak takie placuszki robiła mi moja mama. Prócz jabłka w cieście naleśnikowym możemy obtaczać inne owoce, np. gruszki, banany lub ananasy. Zapewniam, że też będą równie pyszne.

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

SKŁADNIKI
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • szczypta soli;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • cukier puder do posypania;
  • olej do smażenia;
  • 2 jabłka.

WYKONANIE

Jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Jabłka obieramy, kroimy na centymetrowe plastry, środek wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy krążek jabłka moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Po przewróceniu na drugą stronę, patelnię przykrywamy pokrywką. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem (który możemy zmieszać z cynamonem). Smacznego!

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger