marca 10, 2013

SURÓWKA Z RÓŻNYCH SAŁAT

Przyrządza się ją z różnych gatunków sałat i serów. Surówka ta jest wspaniałym dodatkiem do mięs pieczonych lub grillowanych. Użyte składniki podnoszą walory wizualne, zaś olej z pestek dyni nadaje jej niepowtarzalny smak. W skrócie jest to lekka, zdrowa i smaczna suróweczka.

SURÓWKA Z RÓŻNYCH SAŁAT


SKŁADNIKI
  • sałaty:
  1. roszponka;
  2. escarola;
  3. frisee;
  4. lodowa;
  5. cykoria radicchio;
  • 2-3 gruszki mogą być marynowane;
  • owoc granatu;
  • ser mozzarella w kulkach (najlepiej 3 różne gatunki sera);
  • orzechy włoskie;
  • winogrona ciemne i jasne.

NA SOS
  • 6 łyżek oliwy z pestek dyni;
  • łyżka musztardy djion;
  • łyżka miodu;
  • 2 łyżki soku z cytryny.

WYKONANIE

Sałaty myjemy i rozkładamy na talerze (tyle ile ma być porcji). Gruszki kroimy w ósemki i wykładamy na sałatach. Sery (ja użyłam tylko jednego) kruszymy lub kroimy na mniejsze kawałeczki. Winogrona, pestki granatu i drobno posiekane orzechy rozkładamy na sałatce. Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy po wierzchu.

SURÓWKA Z RÓŻNYCH SAŁAT


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger