Przyrządza się ją z różnych gatunków sałat i serów. Surówka ta jest wspaniałym dodatkiem do mięs pieczonych lub grillowanych. Użyte składniki podnoszą walory wizualne, zaś olej z pestek dyni nadaje jej niepowtarzalny smak. W skrócie jest to lekka, zdrowa i smaczna suróweczka.
SKŁADNIKI
- sałaty:
- roszponka;
- escarola;
- frisee;
- lodowa;
- cykoria radicchio;
- 2-3 gruszki mogą być marynowane;
- owoc granatu;
- ser mozzarella w kulkach (najlepiej 3 różne gatunki sera);
- orzechy włoskie;
- winogrona ciemne i jasne.
NA SOS
- 6 łyżek oliwy z pestek dyni;
- łyżka musztardy djion;
- łyżka miodu;
- 2 łyżki soku z cytryny.
WYKONANIE
Sałaty myjemy i rozkładamy na talerze (tyle ile ma być porcji). Gruszki kroimy w ósemki i wykładamy na sałatach. Sery (ja użyłam tylko jednego) kruszymy lub kroimy na mniejsze kawałeczki. Winogrona, pestki granatu i drobno posiekane orzechy rozkładamy na sałatce. Składniki na sos dokładnie mieszamy i polewamy po wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)