Świetna przekąska w sezonie grypowym. Nie dosyć, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasy Omega 3 to jeszcze czosnek zabije wszystkie wirusy. Moje śledziki wyszły takie dobre, że kolega zajadał się nimi mimo, że nie cierpi czosnku. Są naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI
- 0,50 dag śledzi matijas;
- 2 cebule czerwone;
- 1 cebula biała;
- 3 ząbki czosnku;
- olej kujawski czosnkowy;
- pieprz czarny mielony;
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.
WYKONANIE
Śledzie, w zależności jakie są słone, moczymy w mleku lub wodzie. Po wyciągnięciu kroimy w kawałki żądanej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W słoiku układamy warstwami śledzie, cebula, czosnek, pierz i czosnek niedźwiedzi. I tak do wyczerpania składników. Wszystko zalewamy olejem kujawskim czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)