Dziś Tłusty Czwartek. Zapraszam więc wszystkich na karnawałowe róże ze słodkim motywem w postaci różanej konfitury z firmy Polska Róża. Ciastka smażone na głębokim tłuszczu do najzdrowszych nie należą, ale w imię zachowania tradycji raz w roku możemy się na nie skusić. Negatywy równoważy kanfitura, która jest zdrowa i naturalna a do tego bardzo aromatyczna i smaczna.
SKŁADNIKI
- 0,50 dag mąki pszennej;
- 4 żółtka;
- 200 ml śmietany 18%;
- kieliszek wódki;
- płatki róży w cukrze Polska Róża*
- olej do smażenia;
- cukier puder.
WYKONANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, wódkę. Wszystko zagniatamy. Teraz pora, aby trochę się wyżyć. Ciasto okładamy wałkiem 15 minut. Inna propozycja to przekręcenie ciasta przez maszynkę do mielenia. Metoda szybsza i mniej męcząca. Robimy to w celu napowietrzenia ciasta. Masę odkładamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęła po torturach. Po leżakowaniu ciasto dzielimy na porcje i cienko wałkujemy. Wycinamy trzy kółka różnej wielkości. Nacinamy brzegi nie dochodząc do środka. Układamy od największego do najmniejszego lekko dociskając środek, aby się skleiły. Rozgrzewamy olej, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu i odsączeniu tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i na środek kładziemy płatki róży w cukrze Polskiej Róży.
*Jak wieść niesie płatki z róży posiadają długą tradycję. Od dawien dawna surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogali czy aromatyzowanych ciast. Polecam je serdecznie wszystkim, którym zależy na podniesieniu walorów smakowych swoich wypieków. Płatki róży w cukrze dzięki swojemu aromatowi nadadzą każdemu ciastu niepowtarzalny smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)