lutego 05, 2013

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA

Takie kotleciki możemy przygotować na imprezy (mamy jeszcze karnawał więc warto zaszaleć). Świetnie się sprawdzają, smakują wybornie, a przyrządzenie ich nie sprawi nikomu kłopotu. Możemy podać je z ulubionymi sosami, a zmieniając skład i przyprawy możemy otrzymać za każdy razem inny ich smak. Dzięki temu na pewno się nie znudzą.

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA

SKŁADNIKI

  • 0,50 dag fileta z piersi z kurczaka;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 cebula;
  • ząbek czosnku;
  • 0,30 dag pieczarek;
  • 0,20 dag sera żółtego;
  • 3 jaja;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 0,5 łyżki suszonego oregano;
  • 0,5 łyżki suszonej bazylii;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej kujawski czosnkowy.

WYKONANIE

Pierś kurczaka kroimy w kostkę około 1x1 cm, wrzucamy do miski. Paprykę wydrążamy z pestek , pieczarki, cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy w kosteczkę i dosypujemy do miski z mięsem. Dodajemy starty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski o smaku czosnku. Kładziemy łyżką małe porcje i rozsmarowujemy tworząc małe placuszki. Pieczemy z każdej strony do momentu, aż kotlecik się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger