lutego 09, 2013

MOJA DOMOWA PIZZA

Ponieważ dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, nie mogło zabraknąć jej i u mnie. Nie jest to typowa, cieniutka pizza a gruba z dużą ilością przeróżnych dodatków. Najczęściej przygotowuję ją mężowi, który za pizzą przepada.

MOJA DOMOWA PIZZA

SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 0,5 kg mąki;
  • 3 dag drożdży;
  • 1 szkl. wody chłodnej przegotowanej;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżka oliwy;
  • zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa.

Dodatki:

  • kiełbasa lub szynka;
  • pomidor;
  • papryka;
  • ogórek kiszony;
  • ogórek zielny;
  • oliwki;
  • pieczarki;
  • cebula;
  • ser żółty;
  • groszek konserwowy;
  • keczap lub sos pomidorowy;
  • sos czosnkowy.

WYKONANIE

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wodę i cukier. Nie wyrabiając zostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zarabiamy je. Ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem. Następnie układamy warstwami pokrojone dodatki. Na wierzch ścieramy ser. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger