Ponieważ dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, nie mogło zabraknąć jej i u mnie. Nie jest to typowa, cieniutka pizza a gruba z dużą ilością przeróżnych dodatków. Najczęściej przygotowuję ją mężowi, który za pizzą przepada.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 0,5 kg mąki;
- 3 dag drożdży;
- 1 szkl. wody chłodnej przegotowanej;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka oliwy;
- zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa.
Dodatki:
- kiełbasa lub szynka;
- pomidor;
- papryka;
- ogórek kiszony;
- ogórek zielny;
- oliwki;
- pieczarki;
- cebula;
- ser żółty;
- groszek konserwowy;
- keczap lub sos pomidorowy;
- sos czosnkowy.
WYKONANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wodę i cukier. Nie wyrabiając zostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zarabiamy je. Ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem. Następnie układamy warstwami pokrojone dodatki. Na wierzch ścieramy ser. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 160-170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)