lutego 10, 2013

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

Przepis ten polecam na wykorzystanie zalegających nam po pączkach białek. Ciasto robi się szybko. Dodałam do ciasta troszkę kurkumy w celu nadania mu żółtego koloru. Ciasto smakuje jakby było z całych jajek. Może tylko szybciej się starzeje i wysycha.

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

SKŁADNIKI

  • 1 szkl. białek;
  • 1 szkl. cukru;
  • 1 szkl. mąki;
  • 0,5 szkl. maku suchego;
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych;
  • 0,5 paczki masła lub margaryny;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • szczypta kurkumy;
  • kawałki czekolady.

Polewa:

  • 3 łyżki margaryny;
  • 3 łyżki mleka;
  • 3 łyżki kakao;
  • 0,5 szkl. cukru pudru;
  • parę kawałków białej czekolady.
  • Wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając.

WYKONANIE

Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem, kokosem, kurkumą i proszkiem. Na końcu dosypujemy kawałeczki czekolady. Pieczemy ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Można również posypać je cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger