Przepis ten polecam na wykorzystanie zalegających nam po pączkach białek. Ciasto robi się szybko. Dodałam do ciasta troszkę kurkumy w celu nadania mu żółtego koloru. Ciasto smakuje jakby było z całych jajek. Może tylko szybciej się starzeje i wysycha.
SKŁADNIKI
- 1 szkl. białek;
- 1 szkl. cukru;
- 1 szkl. mąki;
- 0,5 szkl. maku suchego;
- 0,5 szkl. wiórków kokosowych;
- 0,5 paczki masła lub margaryny;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta kurkumy;
- kawałki czekolady.
Polewa:
- 3 łyżki margaryny;
- 3 łyżki mleka;
- 3 łyżki kakao;
- 0,5 szkl. cukru pudru;
- parę kawałków białej czekolady.
- Wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając.
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem, kokosem, kurkumą i proszkiem. Na końcu dosypujemy kawałeczki czekolady. Pieczemy ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Można również posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)