lutego 12, 2013

GNIAZDKA

Jak ten czas szybko leci, dziś ostatni dzień karnawału. Z tej okazji przygotowałam gniazdka lub, jak kto woli, pączki hiszpańskie. Muszę przyznać, że ciacha wyszły pyszne, puszyste i wilgotne. Robi się je o wiele szybciej od tradycyjnych pączków. Na pewno będę je często robiła, bo baaaardzo nam smakowały. Z podanej porcji wyszło 12 sztuk, które giną w mig.

GNIAZDKA

SKŁADNIKI

  • 1 czubata szkl. mąki;
  • 10 dag masła;
  • 1 szkl. wody;
  • szczypta soli;
  • 4 jajka;
  • szczypta proszku do pieczenia;
  • olej do smażenia ok. 1 l.

Lukier

  • 1 szkl.cukru pudru;
  • 3 łyżki soku z cytryny;
  • 1-2 łyżki wody.
Wszystkie składniki łączymy, możemy regulować ilość cukru i płynów. Wtedy otrzymamy lukier żądanej gęstości.

WYKONANIE

Wodę z masłem zagotowujemy, dodajemy sól. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Uwaga lubi przywrzeć do dna garnka. Gdy składniki się połączą, masę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Na każdy papierek nanosimy szprycą ciasto, ja robiłam to podwójnie, wtedy gniazdka są wyższe. Olej rozgrzewamy i wrzucamy kawałki ziemniaka. Jak ziemniaki wypływają znak, że olej ma właściwą temperaturę i możemy wrzucać nasze gniazdka. Wkładamy papierem do góry. Nie mija chwilka i papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego!

GNIAZDKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger