stycznia 02, 2013

ŚLEDZIE NA SŁODKO

Jeśli lubicie śledzie z dodatkiem suszonych owoców, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Jest to odskocznia od tradycyjnego śledzika w oleju. Myślę, że bardziej elegancka i wykwintniejsza.

ŚLEDZIE NA SŁODKO

SKŁADNIKI

  • 8 płatów śledzi matijas;
  • 4 cebule;
  • 6 łyżek oleju;
  • 2 łyżki rodzynek;
  • 12 śliwek suszonych;
  • 12 daktyli;
  • 2 łyżki miodu;
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • sól i pieprz;
  • chili.

WYKONANIE

Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki i daktyle. Rodzynki dodajemy w całości. Na patelnię dodajemy również miód. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger