Jeśli lubicie śledzie z dodatkiem suszonych owoców, zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu. Jest to odskocznia od tradycyjnego śledzika w oleju. Myślę, że bardziej elegancka i wykwintniejsza.
SKŁADNIKI
- 8 płatów śledzi matijas;
- 4 cebule;
- 6 łyżek oleju;
- 2 łyżki rodzynek;
- 12 śliwek suszonych;
- 12 daktyli;
- 2 łyżki miodu;
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego;
- sól i pieprz;
- chili.
WYKONANIE
Cebulę pokrojoną w kosteczkę zeszklić na oleju. Dodajemy pokrojone w paseczki śliwki i daktyle. Rodzynki dodajemy w całości. Na patelnię dodajemy również miód. Dusimy wszystko ok. 5 minut. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)