stycznia 30, 2013

PĄCZKI Z POLSKĄ RÓŻĄ

Muszę się przyznać, że są to moje pierwsze pączki, które wykonałam w całości własnoręcznie. Podchodziłam do nich jak do jeża. Moje obawy były niepotrzebne. Efekt wyszedł rewelacyjny, pączki wyszły wyrośnięte, puszyste i nie za słodkie. Dodatek konfitur z owoców i płatków róż POLSKIEJ RÓŻY* dopełnił całości.

Pączki

SKŁADNIKI

  • 60 dag mąki krupczatki;
  • 8 żółtek;
  • 5 łyżek cukru + 2 łyżki do zaczynu;
  • 1 ¼ szkl. ciepłego mleka;
  • 2 łyżki rumu lub innego alkoholu;
  • 6 dag masła;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • 5 dag świeżych drożdży;
  • szczypta soli;
  • olej do smażenia;
  • konfitura z płatków róży POLSKA RÓŻA.

WYKONANIE

Do drożdży dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki, mieszamy. Zostawiamy w cieple, aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty krem, wlewamy do mąki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim sól. Wlewamy do miski, nie zapominając o rumie. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Zawartość miski mieszamy mikserem. Gdy składniki się połączą dolewamy porcjami masło. Teraz wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, gdy będzie odchodzić od ręki i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na około 30-45 min.

Pączki

Po tym czasie ciasto rozkładamy na stolnicy i wycinamy szklanką porcje. Formując kulki, lekko spłaszczone z góry. (Ja swoje pączki nadziewałam po upieczeniu, można jedna uczynić to przed pieczeniem. Wtedy nakładamy łyżeczkę konfitury na środek placuszka i dokładnie zalepiamy.) Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 min. Przykryte ściereczką, aby nam nie obeschły i szybciej rosły. Olej rozgrzewamy, wkładamy pączki i z każdej strony pieczemy do momentu, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym, nadziewamy szprycą konfiturą z róży. Gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.

*Konfitury z owoców róży POLSKA RÓŻA pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy. Znajdziemy w nich całe owoce róży, zaś w konfiturze z płatków – całe płatki róż. Konfitury te nie są bardzo słodkie, za to gęste i aromatyczne w smaku. Świetnie nadają się do karnawałowych wypieków. Gorąco polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger