stycznia 07, 2013

MURZYNEK KLASYCZNY

Przepis na ten murzynek pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej. Podkradłam go mamie. W zeszycie zaznaczone jest, aby użyć margaryny Palmy z Murzynkiem. Ponieważ ściśle przestrzegałam receptury, użyłam tej margaryny. Ciasto wyszło puszyste i czekoladowe, zniknęło w oka mgnieniu. Czy to za sprawą użytej margaryny? Myślę, że zdecydowanie tak.

MURZYNEK KLASYCZNY

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki kakao;
  • 4 jajka;
  • 25 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 1,5 szklanki cukru;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • ewentualnie olejek rumowy.

WYKONANIE

Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki uzyskanej mikstury, którą wykorzystamy na polewę. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy olejek i ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki (u mnie 11x30 cm) i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.



#murzynekklasyczny #wypieki #ciasto #cake #poland #sweets #sweet #deser #polska #instafood #czekolada #domowewypieki #pastry #chocolate # #urodziny #food #bożenarodzenie #ciasta #ciastadoherbaty #kakao #mąkapszenna #piernik #murzynek #jajka #margaryna #mleko #cukier #proszekdopieczenia #olejekrumowy #szybkiprzepis #przepiskulinarny #pyszne #jedzenie #placek #blogkulinarny #pyszności #pychota #wypiekidomowe #gotujebolubie #kulinarnie #yummy #weekend #baking #dobrejedzenie #mojakuchniapachnacabzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger