Przepis na ten murzynek pochodzi z rodzinnej książki kucharskiej. Podkradłam go mamie. W zeszycie zaznaczone jest, aby użyć margaryny Palmy z Murzynkiem. Ponieważ ściśle przestrzegałam receptury, użyłam tej margaryny. Ciasto wyszło puszyste i czekoladowe, zniknęło w oka mgnieniu. Czy to za sprawą użytej margaryny? Myślę, że zdecydowanie tak.
SKŁADNIKI
- 3 łyżki kakao;
- 4 jajka;
- 25 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mleka;
- 1,5 szklanki cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- ewentualnie olejek rumowy.
WYKONANIE
Margarynę, mleko, cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Odlewamy pół szklanki uzyskanej mikstury, którą wykorzystamy na polewę. Gdy pozostała masa przestygnie dodajemy do niej żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy olejek i ubite na pianę białka. Całość delikatnie mieszamy, przelewamy do keksówki (u mnie 11x30 cm) i pieczemy ok. 50 min. W temperaturze ok. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy ciasto przestygnie, polewamy wcześniej odlaną polewą.
#murzynekklasyczny #wypieki #ciasto #cake #poland
#sweets #sweet #deser #polska #instafood #czekolada #domowewypieki #pastry
#chocolate # #urodziny #food #bożenarodzenie #ciasta #ciastadoherbaty #kakao
#mąkapszenna #piernik #murzynek #jajka #margaryna #mleko #cukier
#proszekdopieczenia #olejekrumowy #szybkiprzepis #przepiskulinarny #pyszne
#jedzenie #placek #blogkulinarny #pyszności #pychota #wypiekidomowe #gotujebolubie
#kulinarnie #yummy #weekend #baking #dobrejedzenie #mojakuchniapachnacabzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)