Tą kapustę przygotowałam na stół wigilijny. Ale gości ona u mnie nie tylko od święta. Często wykorzystuję ją do faszerowania pierogów, naleśników i pasztecików. Zamiast grzybów suszonych można użyć do niej przesmażonych pieczarek. I też będzie pyszna :)
SKŁADNIKI
- 1 kg kapusty kiszonej;
- 20 dag suszonych grzybów;
- cebula;
- 5 ziarenek ziela angielskiego Prymat;
- 2 liście laurowe Prymat;
- 10 ziarenek pieprzu całego Prymat;
- sól i pierz;
- olej lniany.
WYKONANIE
Grzybki namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie kroimy w paseczki a wodą grzybową podlewamy kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać i dobrze odcisnąć. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liście, ziele , pieprz cały i gotujemy ok. 1 godzinki. W międzyczasie przesmażamy cebulkę na oleju lnianym (uzyska niepowtarzalny smak) i dodajemy do kapusty. Na koniec próbujemy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)