stycznia 23, 2013

LAZANIA

Podobną lazanię jadłam u kuzynki. Zasmakowała mi tak bardzo, że postanowiłam przygotować takową w domu. Do przyrządzenia jej użyłam makaronu Jastrzębskiego - łazanki z falbanką z Jagodexu. Muszę się przyznać, że makaron ten spisał się wyśmienicie a nawet lepiej niż płatki makaronowe, które powinno się do tej potrawy użyć. Zdecydowanie skrócił się czas pieczenia zapiekanki. Mniejszy makaron szybciej stał się miękki a ser zlepił warstwy i dosyć łatwo można było wyciągnąć kawałek lazanii.

LAZANIA

SKŁADNIKI

  • makaron Jastrzębski łazanka z falbanką;
  • puszka pomidorów;
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
  • 0,30 dag pieczarek;
  • 0,50 dag mięsa mielonego;
  • 2 szt cebuli;
  • 2 ząbki czosnku;
  • ser żółty;
  • suszona bazylia i oregano.

WYKONANIE

Makaron gotujemy około 3 minut i odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy mięso mielone, całość przesmażamy. Teraz obieramy i kroimy na plasterki pieczarki i przesmażamy razem z mięsem. Dokładamy pomidory i koncentrat. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Sos powinien być płynny, aby makaron miał co wchłaniać. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy makaronu, sosu i sera, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger