stycznia 22, 2013

GOŁĄBKI

Ta potrawa cieszy się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Gołąbki z mięsem i ryżem nie są drogie. Nie potrzeba do niej też wyszukanych składników. Są za to smaczne. My uwielbiamy je z ziemniaczkami i mizerią.

GOŁĄBKI

SKŁADNIKI

  • główka białej kapusty;
  • ok. 1,3 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karczek, brzuch);
  • 1 szkl ryżu;
  • przecier pomidorowy;
  • sól;
  • pieprz;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • papryka ostra i słodka w proszku.

WYKONANIE

Główkę białej kapusty wstawiamy do dużego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem soli. Przykrywamy pokrywką. Po upływie 5 min. wierzchnie liście są już miękkie. Wyjmujemy kapustę i odkrawamy nożem liście z wierzchu, kapustę z powrotem wkładamy do garnka. Czynność tą powtarzamy, aż uda się zdjąć wszystkie liście. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Gdy zaczyna wrzeć dosypujemy szklankę wypłukanego ryżu białego lub brązowego. Gotujemy ok. 10-15 minut (nie musi być całkiem ugotowany). Do miski mielimy mięso, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz zostało już tylko formowanie gołąbków. Na liść kapusty kładziemy łyżkę mięsa. Zwijamy boki kapusty do środka i w ten sposób formujemy gołąbka. Na dnie dużego garnka układamy liście ze środka główki kapusty, te najmniejsze. Na to ciasno układamy gołąbki, które zalewamy przegotowaną wodą. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Gołąbki gotowe! Teraz pozostaje mi zaprosić Was na degustację, myślę, że nikt nie odmówi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger