stycznia 19, 2013

BABKA ZAPARZANA

Przed świętami brałam udział w konkursie zorganizowanym na blogu: Uwielbiam gotować i udało mi się wygrać świetną foremkę w kształcie keksówki firmy Kaiser. Fundatorem nagród był sklep www.13vip.pl Muszę przyznać, że foremka jest superowa, ceramiczna, ciężka i co ważne, do jej ścianek nie przywiera ciasto. Jest solidnie wykonana, zapewne będzie mi służyć przez wiele lat. Bardzo dziękuję!

Aby ją wypróbować zrobiłam babkę zaparzaną. Ciasto to przyrządza się bardzo szybko, jego smak możemy urozmaicić dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, kawałki czekolady lub bakalie.
BABKA ZAPARZANA

SKŁADNIKI

  • 5 jajek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 25 dag margaryny;
  • 1 łyżka cukru wanilinowego.

WYKONANIE

Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Do ubitych jaj dodajemy mąki i od razu wlewamy gorącą margarynę. Chwilę miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Przelewamy do foremki, u mnie keksówka 30x11 cm. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 160 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger