stycznia 16, 2013

KROKIETY

Czy ktoś nie lubi krokietów? Ja nie znam takiej osoby. Są proste w wykonaniu, a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie. Zjadając jednego jesteśmy już najedzeni. Można podawać na obiad, jak i na kolację. A na imprezie rozejdą się w oka mgnieniu.

KROKIETY

SKŁADNIKI

Na farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej;
  • 5 dag grzybów suszonych;
  • cebula;
  • ziele angielskie;
  • pieprz;
  • liść laurowy.

Na naleśniki:

  • 1 szkl. mleka;
  • 1 szkl wody;
  • 2 szkl maki;
  • 2-3 jajka;
  • szczypta soli;
  • bułka tarta do obtaczania;
  • jajka do obtaczania;
  • olej do smażenia.

WYKONANIE

Najpierw musimy przyrządzić kapustę.Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie wodą, poszatkować. Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do kapusty razem z wodą w której się gotowały. Cebulę przesmażamy najlepiej na oleju lnianym i dodajemy do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć. Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger