Czy ktoś nie lubi krokietów? Ja nie znam takiej osoby. Są proste w wykonaniu, a z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie. Zjadając jednego jesteśmy już najedzeni. Można podawać na obiad, jak i na kolację. A na imprezie rozejdą się w oka mgnieniu.
SKŁADNIKI
Na farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej;
- 5 dag grzybów suszonych;
- cebula;
- ziele angielskie;
- pieprz;
- liść laurowy.
Na naleśniki:
- 1 szkl. mleka;
- 1 szkl wody;
- 2 szkl maki;
- 2-3 jajka;
- szczypta soli;
- bułka tarta do obtaczania;
- jajka do obtaczania;
- olej do smażenia.
WYKONANIE
Najpierw musimy przyrządzić kapustę.Grzyby namoczyć najlepiej na całą noc w wodzie. Kapustę w zależności jaka jest kwaśna, wypłukać na sicie wodą, poszatkować. Kapustę gotować do momentu aż będzie miękka z dodatkiem przypraw. Grzybki gotować w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie siekamy i dodajemy do kapusty razem z wodą w której się gotowały. Cebulę przesmażamy najlepiej na oleju lnianym i dodajemy do kapusty. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Jeżeli w kapuście jest dużo płynu , do krokietów musimy ją odsączyć. Teraz musimy przygotować ciasto naleśnikowe. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Ciasto odstawiamy na 30 minut. Smażymy naleśniki , dosyć cienkie. Nakładamy trochę kapusty, rolujemy krokiety. Panierujemy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)