grudnia 05, 2012

SZARLOTKA W CIEŚCIE TWAROGOWYM

Skuszona przepisem Kaś z bloga Bake&Taste zrobiłam szarlotkę w cieście twarogowym. To rzeczywiście bardzo ciekawe i smaczne połączenie jabłek i sera, do którego na pewno będę wracać często. Muszę także wypróbować innego zestawienia, mianowicie zamiast jabłek użyję śliwek, ale o tym w innym odcinku :).


Dzięki współpracy z garneczki.pl, do upieczenia tego ciasta wykorzystałam dwa nowe nabytki. Miałam okazję przetestować silikonową stolnicę oraz silikonową formę do pieczenia. O zaletach stolnicy przekonałam się bardzo szybko. Po pierwsze nie zajmuje ona tyle miejsca, co jej klasyczny, drewniany odpowiednik. Poza tym mycie jej to prawdziwa przyjemność. Skończył się czas skrobania i tańcowania z wielką stolnicą w zlewozmywaku. Takimi samymi właściwościami charakteryzuje się silikonowa forma do pieczenia. Dodatkowo nie trzeba jej smarować przed pieczeniem tłuszczem. Nie trzeba również wykładać jej papierem, a ciasto odchodzi od jej brzegów bez problemów. Polecam Wam gorąco sklep internetowy garneczki.pl. Znajdziecie tam nie tylko te, ale i wiele innych silikonowych form do pieczenia w różnych kształtach.


SKŁADNIKI
  • 25 dag białego, półtłustego sera;
  • 30 dag mąki pszennej;
  • 20 dag cukru;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 20 dag masła zimnego;
  • 2 jajka;
  • 1,5 kg jabłek;
  • sok z cytryny.


WYKONANIE

Ciasto podobnie jak Kaś zrobiłam ręcznie. Na stolnicy łączymy suche składniki i dodajemy masło. Zagniatamy a'la kruszonkę. Dodajemy pokruszony ser i całe jajka. Wszystko dokładnie zarabiamy. Ciasto w swojej konsystencji jest bardzo miękkie, więc wkładamy je do lodówki. W tym czasie obieramy i kroimy jabłka. Pokrojone skrapiamy sokiem z cytryny. Można dodać do nich cynamon a gdy jabłka okażą się zbyt kwaśne, dodać łyżkę cukru. Nasze ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 2 części. Ponieważ jest ono lepiące, trudno byłoby nam je rozwałkować. Dlatego najlepiej odrywać je po kawałku, rozpłaszczać w dłoni i wykładać nim formę silikonową do pieczenia. Na ciasto wysypujemy jabłka, lekko je dociskając. Następnie układamy wierzchnią warstwę ciasta, tą samą metodą co spód. Ja swoją szarlotkę piekłam około 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger