grudnia 08, 2012

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców.


SKŁADNIKI

  • czerwona kapusta (przeważnie robię z połowy główki);
  • 1 cebula;
  • 1 jabłko;
  • natka pietruszki;
  • ok. 4 łyżek oleju;
  • 1 łyżka cukru;
  • sól;
  • pieprz;
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

WYKONANIE

Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok.15min.). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę kwasku. Kapustę wykładamy na sito. Do miski trzemy obrane jabłko, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dorzucamy kapustę i przyprawy, do tej surówki dodajemy sporo cukru, wtedy smak jest idealny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger