Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców.
SKŁADNIKI
- czerwona kapusta (przeważnie robię z połowy główki);
- 1 cebula;
- 1 jabłko;
- natka pietruszki;
- ok. 4 łyżek oleju;
- 1 łyżka cukru;
- sól;
- pieprz;
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
WYKONANIE
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok.15min.). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę kwasku. Kapustę wykładamy na sito. Do miski trzemy obrane jabłko, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dorzucamy kapustę i przyprawy, do tej surówki dodajemy sporo cukru, wtedy smak jest idealny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)