grudnia 01, 2012

MAKOWIEC Z JABŁKAMI

Kiedyś już jadłam to ciasto i pamiętam, że bardzo mi smakowało. Postanowiłam więc zrobić je sama. Placuszek wyszedł bardzo wilgotny. Gdy dodamy do niego bakalie i polewę czekoladową, może śmiało stać się deserem świątecznym.


SKŁADNIKI

  • 20 dag maku;
  • 1 szkl. mleka;
  • 1 szkl. cukru;
  • 20 dag margaryny;
  • 4 jajka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 8 łyżek kaszy manny;
  • 50 dag jabłek.

WYKONANIE

Mak zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odsączamy, przekręcamy przez maszynkę 2 razy. Ponieważ ja wykorzystałam zmielony mak, obeszło się bez mielenia. Margarynę rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Jajka ucieramy z cukrem, nie przerywając ucierania dodajemy mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy obrane i starte na dużej tarce jarzynowej jabłka. Na końcu dolewamy margarynę. Pieczemy (ja w blasze o wymiarach: 23x25 cm) ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger