grudnia 18, 2012

CIASTO MIODOWE Z ORZECHAMI

Jeśli ktoś boryka się jeszcze z problemem, jaki placek zrobić na świąteczny stół, śpieszę z pomocą. Proponuję pyszne ciasto miodowe z orzechami. Jest ono mało pracochłonne a wierzchnia warstwa orzechów w karmelu powoduje, że ma się ochotę sięgnąć po następny kawałek. Ciasto to najlepiej smakuje następnego dnia.


SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej;
  • 20 dag margaryny Palmy z Murzynkiem*
  • 20 dag cukru;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżki miodu naturalnego;
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 2 łyżki mleka.

Na masę orzechową:

  • 20 dag orzechów włoskich grubo posiekanych;
  • 2 łyżki miodu;
  • 13 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;
  • 10 dag cukru.

Na krem:

  • 2 szkl. mleka;
  • 25 dag margaryny Palmy z Murzynkiem;
  • ¾ szkl. cukru;
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 3 łyżki maki pszennej;
  • 2 żółtka.

Dodatkowo:

  • słoiczek kwaśniejszego dżemu.

WYKONANIE

Przygotowanie ciasta.
Mąkę przesiewamy. Dodajemy rozpuszczoną w mleku sodę oraz pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na blachę (ja użyłam blachy o rozmiarach 23x35 cm). Pieczemy w temperaturze 1700 stopni do momentu zezłocenia się wierzchu. Drugą część ciasta pieczemy z masą orzechową.
Przygotowanie masy orzechowej.
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zesmażamy na złoty kolor. Gorącą masę kładziemy na drugą część ciasta. Pieczemy ok. 15 min do tzw. suchego patyczka.

Przygotowanie kremu.
Do kubeczka odlewamy 0,5 szklanki mleka, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do gotującego mleka wlewamy masę mączno-żółtkową. Gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Margarynę ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Przekładanie ciasta.
Pierwszy placek smarujemy dżemem, na to kładziemy krem budyniowy i przykrywamy ciastem z orzechami.

*Polecam użyć PALMY Z MURZYNKIEM z Bielmaru jest to pełnotłusta margaryna, produkowana od 40 lat według tej samej receptury. Dodatek oleju palmowego wyróżnia ją na tle innych margaryn kulinarnych. Jego trwałość i odporność na wysokie temperatury decyduje o przydatności do pieczenia i smażenia. Palma z Murzynkiem nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Ważne jest też to, że nie znajdziemy w niej środków konserwujących, jak i cholesterolu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger