grudnia 15, 2012

SUSHI

Przyznam się Wam, że jeszcze nigdy nie próbowałam tej potrawy. Zaopatrzona w artykuły do sushi postanowiłam więc ją zrobić. Oczywiście jest to sushi w polskim wydaniu. Choćby dlatego, że użyłam ryby wędzonej a nie tak, jak w Japonii ryby świeżej, prosto po złowieniu. Jest to szybka i zdecydowanie zdrowa przekąska. Świetnie nadaje się na domowe imprezy.


SKŁADNIKI

  • ryż do sushi Okomesan;
  • zaprawa do ryżu;
  • Nori – prażone wodorosty;
  • chrzan Wasabi;
  • łosoś wędzony;
  • papryka;
  • szczypior;
  • ogórek zielony.

WYKONANIE

Przyrządzanie naszego sushi zaczynamy od przygotowania ryżu. Odmierzamy szklankę ryżu i na sicie płuczemy go pod bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie garnek szczelnie przykrywamy i gotujemy ryż przez 10-15 minut na małym ogniu. Wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po przestygnięciu ryżu dodajemy do niego gotową zaprawę do sushi w ilości 4-5 łyżek. Dokładnie mieszamy.
Na macie do zwijania sushi rozkładamy arkusz Nori. Na szerokość arkusza i wysokość 1 cm smarujemy cieniutką warstwę chrzanu Wasabi. I tu uwaga, jest piekielnie ostry!!!
Teraz nakładamy warstwę wcześniej przygotowanego ryżu. Rozkładamy go na szerokość arkusza i na około ¾ wysokości. Nadszedł czas na dodatki. Po szerokości arkusza i wysokości 2 cm układamy plastry łososia, słupki ogórka zielonego i papryki. Na to układamy szczypiorek. Następnie przystępujemy do zwijania naszego sushi. Po zwinięciu powstały rulon kroimy na 3 centymetrowe odcinki. Sushi gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger