Przyznam się Wam, że jeszcze nigdy nie próbowałam tej potrawy. Zaopatrzona w artykuły do sushi postanowiłam więc ją zrobić. Oczywiście jest to sushi w polskim wydaniu. Choćby dlatego, że użyłam ryby wędzonej a nie tak, jak w Japonii ryby świeżej, prosto po złowieniu. Jest to szybka i zdecydowanie zdrowa przekąska. Świetnie nadaje się na domowe imprezy.
SKŁADNIKI
- ryż do sushi Okomesan;
- zaprawa do ryżu;
- Nori – prażone wodorosty;
- chrzan Wasabi;
- łosoś wędzony;
- papryka;
- szczypior;
- ogórek zielony.
WYKONANIE
Przyrządzanie naszego sushi zaczynamy od przygotowania ryżu. Odmierzamy szklankę ryżu i na sicie płuczemy go pod bieżącą wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Pozostawiamy na około 30 minut. Po tym czasie garnek szczelnie przykrywamy i gotujemy ryż przez 10-15 minut na małym ogniu. Wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po przestygnięciu ryżu dodajemy do niego gotową zaprawę do sushi w ilości 4-5 łyżek. Dokładnie mieszamy.
Na macie do zwijania sushi rozkładamy arkusz Nori. Na szerokość arkusza i wysokość 1 cm smarujemy cieniutką warstwę chrzanu Wasabi. I tu uwaga, jest piekielnie ostry!!!
Teraz nakładamy warstwę wcześniej przygotowanego ryżu. Rozkładamy go na szerokość arkusza i na około ¾ wysokości. Nadszedł czas na dodatki. Po szerokości arkusza i wysokości 2 cm układamy plastry łososia, słupki ogórka zielonego i papryki. Na to układamy szczypiorek. Następnie przystępujemy do zwijania naszego sushi. Po zwinięciu powstały rulon kroimy na 3 centymetrowe odcinki. Sushi gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)