Sałatkę tą przyrządzam dosyć często, ponieważ należy do moich ulubionych. Jest to sałatka warstwowa. Aby te warstwy pokazać proponuję przyrządzić ją w szklanym, przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania użyłam przyprawy firmy Prymat kebab-gyros. Takie kompozycje smakowe stosuje się w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Nadają one potrawie charakterystyczny smak i zapach.
SKŁADNIKI
- filet z piersi kurczka;
- puszka kukurydzy;
- puszka groszku;
- cebula najlepiej czerwona;
- 5 ogórków konserwowych;
- mała kapusta pekińska;
- przyprawa kebab-gyros Prymat;
- 4 łyżki majonezu;
- 3 łyżki keczapu.
WYKONANIE
Filet kroimy w kostkę, skrapiamy oliwa, zasypujemy przyprawą kebab-gyros firmy Prymat. Odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się tłuszczu. Z majonezu i keczapu przyrządzamy sos, którym będziemy smarować każdą warstwę sałatki.
Gdy pierś już przestygnie wsypujemy ją do dużego naczynia. Smarujemy naszym sosem. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsku. Kukurydzę odcedzamy i wysypujemy na powstałą warstwę. Smarujemy sosem. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dosypujemy do sałatki i znów smarujemy sosem. Następna warstwa to groszek. Wierzch sałatki posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)