listopada 06, 2012

SAŁATKA GYROS

Sałatkę tą przyrządzam dosyć często, ponieważ należy do moich ulubionych. Jest to sałatka warstwowa. Aby te warstwy pokazać proponuję przyrządzić ją w szklanym, przezroczystym naczyniu. Do jej przygotowania użyłam przyprawy firmy Prymat kebab-gyros. Takie kompozycje smakowe stosuje się w kuchni greckiej, tureckiej i arabskiej. Nadają one potrawie charakterystyczny smak i zapach.


SKŁADNIKI

  • filet z piersi kurczka;
  • puszka kukurydzy;
  • puszka groszku;
  • cebula najlepiej czerwona;
  • 5 ogórków konserwowych;
  • mała kapusta pekińska;
  • przyprawa kebab-gyros Prymat;
  • 4 łyżki majonezu;
  • 3 łyżki keczapu.

WYKONANIE

Filet kroimy w kostkę, skrapiamy oliwa, zasypujemy przyprawą kebab-gyros firmy Prymat. Odstawiamy na godzinkę. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładamy je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się tłuszczu. Z majonezu i keczapu przyrządzamy sos, którym będziemy smarować każdą warstwę sałatki.


Gdy pierś już przestygnie wsypujemy ją do dużego naczynia. Smarujemy naszym sosem. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsku. Kukurydzę odcedzamy i wysypujemy na powstałą warstwę. Smarujemy sosem. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę, dosypujemy do sałatki i znów smarujemy sosem. Następna warstwa to groszek. Wierzch sałatki posypujemy pokrojoną kapustą pekińską. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger