listopada 07, 2012

MAKARONOWA ZAPIEKANKA

Jeśli lubicie makarony, musicie koniecznie spróbować zapiekankę z makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do potrawy.


SKŁADNIKI

  • makaron Miedzybrodzki;
  • 0,40 dag pieczarek;
  • 2 pętka kiełbasy cienkiej;
  • cebula;
  • papryka;
  • 2 ogórki kiszone;
  • przecier pomidorowy;
  • ser żółty.

WYKONANIE

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wybrałam 4-jajeczny makaron Międzybrodzki Pierożek. W jego składzie znajdziecie: mąkę makaronową pszenną, mąkę semolina z pszenicy durum i wspomniane świeże jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z oliwą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do kiełbasy. Teraz pora na pieczarki, które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę dosypujemy do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać wodą i przykryć. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy, pieprzymy, można także dodać ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Ja dodaję ser żółty od razu na patelnię. Można jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą sera i zapiec w piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger