Jeśli lubicie makarony, musicie koniecznie spróbować zapiekankę z makaronem. Jest prosta, szybka w przygotowaniu i bardzo syta. Przy okazji możemy też wyczyścić lodówkę z zalegających resztek, dodając je do potrawy.
SKŁADNIKI
- makaron Miedzybrodzki;
- 0,40 dag pieczarek;
- 2 pętka kiełbasy cienkiej;
- cebula;
- papryka;
- 2 ogórki kiszone;
- przecier pomidorowy;
- ser żółty.
WYKONANIE
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wybrałam 4-jajeczny makaron Międzybrodzki Pierożek. W jego składzie znajdziecie: mąkę makaronową pszenną, mąkę semolina z pszenicy durum i wspomniane świeże jaja.
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę, wrzucamy na patelnię z oliwą. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Dodajemy do kiełbasy. Teraz pora na pieczarki, które obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko chwilę przesmażamy. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę dosypujemy do przesmażonych już produktów. Można troszkę podlać wodą i przykryć. Makaron odcedzamy i dodajemy na patelnię. Solimy, pieprzymy, można także dodać ostrej papryki. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Ja dodaję ser żółty od razu na patelnię. Można jednak przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, przykryć warstwą sera i zapiec w piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)