listopada 05, 2012

KURCZAK NA SŁOIKU

Podzielę się z Wami sprytnym sposobem na przyrządzenie smacznego kurczaka z chrupiącą skórką. Patent ten, pewnie niektórym znany, polega na umieszczeniu chickena na butelce lub słoiku. Kurczak tak przygotowany jest „odchudzony” i nie opływa w tłuszcz a skórka ma niepowtarzalny smak. Moja rodzina przepada za nim, więc muszę robić go bardzo często. Zasada przygotowania jest jedna i logiczna, cała konstrukcja musi się zmieścić do naszego piekarnika :)


SKŁADNIKI

  • kurczak 1,7-2,0 kg;
  • przyprawa do kurczka;
  • przyprawa do rosołu;
  • maggi.

WYKONANIE

Kurczaka myjemy, wykrawamy szyjkę, oczyszczamy. Smarujemy oliwą i nacieramy przyprawą do rosołu i przyprawą do kurczka. W mojej przyprawie znajduje się czosnek, papryka, kolendra, pieprz, chilli, imbir, kardamon i sól. Nadadzą one naszej potrawie wspaniały smak, kolor i zapach. Tak przygotowany drób nasadzamy na słoiczek wypełniony wodą z dodatkiem maggi. Można też kuraka nadziać na butelkę z piwem (po upieczeniu smak piwa jest niewyczuwalny). Pieczemy ok. 2 godzin, co jakiś czas podlewając go wodą albo piwem. Pamiętajmy, aby słoik postawić w jakimś naczyniu, żeby tłuszcz z kurczaka do niego spływał.
Dopełnieniem potrawy były zasmażane buraczki i ziemniaczki. W takim zestawieniu obiad szybko zniknął z talerzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger