listopada 04, 2012

MURZYNEK Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Ponieważ bardzo lubimy ciasta typu murzynki i pierniki, postanowiłam zrobić murzynka w nowej odsłonie. Dodałam do niego suszone śliwki i rodzynki ze sklepu internetowego skworcu.com.pl. Był to strzał w dziesiątkę, ciasto było wilgotne i puszyste, a owoce zupełnie zmieniły smak tradycyjnego murzynka.


SKŁADNIKI

  • 25 dag. margaryny;
  • 1,5 szkl. mąki pszennej;
  • 1 szkl. cukru;
  • 2 łyżki kakao;
  • 4 łyżki mleka;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 4 jajka;
  • garść śliwek suszonych Skworcu;
  • garść rodzynek Jumbo Skworcu.

WYKONANIE

Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy kakaowej, całość miksujemy(1/5 zostawiamy na polewę). Wsypujemy śliwki i rodzynki, które różnią się od tych marketowych. Są jasne i wręcz olbrzymie. Wszystko przelewamy do keksówki silikonowej, pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger