Ponieważ bardzo lubimy ciasta typu murzynki i pierniki, postanowiłam zrobić murzynka w nowej odsłonie. Dodałam do niego suszone śliwki i rodzynki ze sklepu internetowego skworcu.com.pl. Był to strzał w dziesiątkę, ciasto było wilgotne i puszyste, a owoce zupełnie zmieniły smak tradycyjnego murzynka.
SKŁADNIKI
- 25 dag. margaryny;
- 1,5 szkl. mąki pszennej;
- 1 szkl. cukru;
- 2 łyżki kakao;
- 4 łyżki mleka;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 jajka;
- garść śliwek suszonych Skworcu;
- garść rodzynek Jumbo Skworcu.
WYKONANIE
Margarynę z mlekiem i cukrem rozpuszczamy na ogniu. Dodajemy kakao i wszystko dokładnie łączymy. Zostawiamy, aby przestygło. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Do masy dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy. Następnie dolewamy 4/5 masy kakaowej, całość miksujemy(1/5 zostawiamy na polewę). Wsypujemy śliwki i rodzynki, które różnią się od tych marketowych. Są jasne i wręcz olbrzymie. Wszystko przelewamy do keksówki silikonowej, pieczemy w 160 stopniach ok. 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)