listopada 08, 2012

BABKA ŚMIETANOWA

Zaprezentuję Wam dzisiaj babkę śmietanową. Ponieważ kończyła się data ważności śmietany postanowiłam zrobić z nią jakieś ciasto. Padło na babkę śmietanową. Ciasto wyszło fajnie, choć może trochę za zwarte, ale to dlatego, że dodałam więcej śmietany niż podane było w przepisie. Moja babka polana jest lukrem.


SKŁADNIKI

  • 3 jajka;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 szkl. cukru;
  • szklanka śmietany (ja dodałam 350ml);
  • opakowanie cukru wanilinowego;
  • odrobina soli;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

WYKONANIE

Jajka z solą i cukrami ubijamy na puszysta masę. Dodajemy porcjami śmietanę i dalej miksujemy. Później po łyżce dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy silikonowej, keksowej albo babkowej. Pieczemy około 50 min do tzw. suchego patyczka. Babkę można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger