listopada 11, 2012

DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW

Ponieważ w planach mam zrobienie piernika staropolskiego na święta, przygotowania te musiałam zacząć od zrobienia przyprawy do pierników. Wyszło jej sporo, więc piernik będzie pewnie pachnący i smaczny.


SKŁADNIKI

  • 4 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżeczka imbiru;
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej;
  • 1 łyżeczka goździków;
  • 0,5 łyżeczki kardamonu;
  • 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego;
  • 0,5 łyżeczki kolendry;
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego;
  • 0,5 łyżeczki anyżu.

WYKONANIE

Część przypraw miałam zmielonych a resztę zmieliłam w młynku do kawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zamykamy w szczelnym pojemniczku. Taką przyprawę przechowuje się w ciemnym miejscu. Już podczas jej przygotowywania unosił się wspaniały zapach, więc wyobrażam sobie co będzie się działo podczas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger