Sałatkę tą pierwszy raz jadłam u cioci, bardzo mi smakowała, więc wzięłam od niej przepis. Robi się ją szybko, wyjdzie nawet wtedy gdy niespodziewani goście są już w drodze. Sałatka jest syta i niewielką ilością można się najeść. Użyłam do niej makaronu Międzybrodzkiego, który potwierdził swą wysoką jakość.
SKŁADNIKI
- filet z piersi kurczaka;
- makaron Międzyborski 4-jajeczny ryż;
- 2 ogórki zielone;
- pęczek kopru;
- majonez;
- sól;
- pieprz.
WYKONANIE
Pierś kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawą typu wegeta. Po około 20 minutach powinna być miękka. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś wyjmujemy na deskę, aby przestygła. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do salaterki wsypujemy kluseczki, pokrojoną w kosteczkę pierś, drobno posiekany koper i starte na tarce o dużych oczkach obrane ogórki. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Doprawiamy do smaku i ... zjadamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)