października 14, 2012

SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

Sałatkę tą pierwszy raz jadłam u cioci, bardzo mi smakowała, więc wzięłam od niej przepis. Robi się ją szybko, wyjdzie nawet wtedy gdy niespodziewani goście są już w drodze. Sałatka jest syta i niewielką ilością można się najeść. Użyłam do niej makaronu Międzybrodzkiego, który potwierdził swą wysoką jakość.


SKŁADNIKI

  • filet z piersi kurczaka;
  • makaron Międzyborski 4-jajeczny ryż;
  • 2 ogórki zielone;
  • pęczek kopru;
  • majonez;
  • sól;
  • pieprz.

WYKONANIE

Pierś kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawą typu wegeta. Po około 20 minutach powinna być miękka. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś wyjmujemy na deskę, aby przestygła. Makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Do salaterki wsypujemy kluseczki, pokrojoną w kosteczkę pierś, drobno posiekany koper i starte na tarce o dużych oczkach obrane ogórki. Dodajemy 3-4 łyżki majonezu. Doprawiamy do smaku i ... zjadamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger