października 20, 2012

ESENCJA I CUKIER WANILIOWY

W dzisiejszym wpisie polecę Wam 2 proste przepisy z wykorzystaniem wanilii. Ja swoją miałam ze sklepu internetowego skworcu.com.pl.


Pierwszy z nich to esencja waniliowa. Do jej przygotowania potrzebne są aż dwa składniki: przecięte wzdłuż laski wanilii oraz czysta wódka. Myślę, że nie ma co pisać o proporcjach. Zasada jest jedna, im więcej wanilii tym nasz ekstrakt jest lepszy. Esencja taka nadaje się świetnie do ciast, kremów czy deserów. Ja miałam również okazję kosztować jej w drinku z colą, lodem i cytryną.
Do naszego drugiego przepisu potrzebna jest także wanilia oraz cukier. Do czystego, szczelnego słoika wsypujemy cukier, wciskamy laski wanilii przecięte wzdłuż. Słoik zamykamy i odstawiamy. Co jakiś czas wstrząsamy. Taki cukier waniliowy to również wspaniała aromatyczna baza do np. ciast, kremów czy budyniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger