października 29, 2012

CHAŁWOWIEC

Zapraszam Was dzisiaj na bardzo dobre ciasto. Ci, którzy lubią sezam i chałwę, będą nim zachwyceni. Do jego przygotowania użyłam chałwy z ODRY. Myślę, że na polskim rynku nie znajdziecie lepszej. Ciasto to może wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, wcale długo go nie robiłam. A efekt końcowy jest rewelacyjny.

SKŁADNIKI

Na ciasto kruche:

  • 3 szkl. mąki pszennej;
  • 1/4 szkl. cukru pudru;
  • 25 dag. masła lub margaryny;
  • 5 żółtek;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany.

Masa sezamowa:

  • 1 szkl. sezamu;
  • 1/4 szkl. cukru; (to pominęłam)
  • 4 dag masła;
  • 2 łyżki miodu.

Masa kokosowa:

  • 2/3 szkl. cukru;
  • 20 dag. wiórków kokosowych;
  • 5 białek.

Masa z chałwy:

  • 1/2 szkl. cukru (to pominęłam);
  • 15 dag. chałwy z Odry;
  • 12 dag masła;
  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie wiśnie w cukrze).

WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy pierwszą częścią ciasta. Sezam przesmażamy, uwaga, ponieważ lubi się szybko zrumienić. Ciepłą masę sezamową wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy ok. 20 min.
Drugą foremkę o identycznych rozmiarach, wykładamy papierem i pozostałą częścią ciasta. Smarujemy dżemem. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy wiórki, delikatnie mieszamy. Masę kokosową wykładamy na dżem. Pieczemy ok. 20 min.
Teraz robimy krem chałwowy. Są 2 sposoby, albo rozpuszczamy masło z pokruszoną chałwą, dokładnie mieszając albo masło miksujemy na puch i dodajemy pokruszona chałwę. Obydwie wersje są dobre. Ciasto z sezamem kładziemy na dno blaszki, na to masę chałwową a na wierzch placek z kokosem. Ciasto jest najlepsze drugiego albo trzeciego dnia, kiedy skruszeje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger