września 25, 2012

FLACZKI

Ponieważ mamy już jesień, proponuję Wam rozgrzewającą potrawę. Dziś kuchnia serwuje flaki wołowe.


SKŁADNIKI

  • 1 kg flaków suchych obgotowanych;
  • 1 kg pręgi wołowej;
  • włoszczyznę tyle co na rosół;
  • imbir firmy Royal Brand;
  • majeranek;
  • gałka muszkatołowa firmy Royal Brand;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • pieprz;
  • sól;
  • masło;
  • mąka pszenna.

WYKONANIE

Pręgę zalewamy zimną wodą i wstawiamy na mały ogień, w czasie gotowania zbieramy szumowiny a po godzinie dodajemy włoszczyznę. Do drugiego garnka wkładamy flaki i też zalewamy wodą, obgotowujemy ok. godziny. Odlewamy wodę z flaków. Gdy pręga jest już miękka, wyjmujemy ją i kroimy w kostkę. Flaki i pręgę wkładamy do rosołu. Przyprawiamy do smaku, nie zapominając o imbirze i gałce firmy Royal Brand. Ich przyprawy są naturalne i pozbawione konserwantów. To właśnie dzięki nim moje flaczki otrzymały niepowtarzalny smak. Na koniec robimy zasmażkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger