Pewnie każdy zna i robi taką surówkę. Na moim stole gości ona dość często, bo bardzo ją lubimy i przecież to same witaminki.
SKŁADNIKI
- pół główki kapusty białej;
- marchew;
- jabłko;
- cebula;
- papryka;
- zielenina (koperek, natka pietruszki, szczypior);
- sól;
- pieprz;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- 1 łyżka octu winnego;
- oliwa z oliwek.
WYKONANIE
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i tłuczemy tłuczkiem (będzie miękka). Marchew, jabłko, paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i siekamy zieleninę. Dodajemy przyprawy, ocet i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby surówka przeszła.
Ja moją surówkę podałam z frytkami własnej roboty i rybą obtoczoną w cieście. Pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)