września 26, 2012

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY

Pewnie każdy zna i robi taką surówkę. Na moim stole gości ona dość często, bo bardzo ją lubimy i przecież to same witaminki.


SKŁADNIKI

  • pół główki kapusty białej;
  • marchew;
  • jabłko;
  • cebula;
  • papryka;
  • zielenina (koperek, natka pietruszki, szczypior);
  • sól;
  • pieprz;
  • 1 płaska łyżeczka cukru;
  • 1 łyżka octu winnego;
  • oliwa z oliwek.

WYKONANIE

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i tłuczemy tłuczkiem (będzie miękka). Marchew, jabłko, paprykę trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i siekamy zieleninę. Dodajemy przyprawy, ocet i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby surówka przeszła.
Ja moją surówkę podałam z frytkami własnej roboty i rybą obtoczoną w cieście. Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger