września 03, 2012

BABKA NA BIAŁKACH

Ponieważ miałam białka, postanowiłam zrobić babeczkę. Babka wyszła fantastycznie. Nawet nie myślałam, że wyjdzie tak dobrze. Przepis ów zaczerpnięty jest z blogu: kuchenne fascynacje

 

SKŁADNIKI
 

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 7 białek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 250 g stopionego masła;
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • cukier wanilinowy.

WYKONANIE
 
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger