Ponieważ miałam białka, postanowiłam zrobić
babeczkę. Babka wyszła fantastycznie. Nawet nie myślałam, że wyjdzie tak
dobrze. Przepis ów zaczerpnięty jest z blogu: kuchenne fascynacje.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 7 białek;
- 1 szklanka cukru;
- 250 g stopionego masła;
- 3/4 szklanki ciepłego mleka;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)