sierpnia 31, 2012

FILET Z INDYKA W WARZYWACH

Proponuję wszystkim przepis niewyszukany, bez wielkiej finezji ale na pewno zdrowy i smaczny. Oto przepis na filet z indyka uprażony w warzywach.


SKŁADNIKI

  • 40 dkg fileta z indyka;
  • trzy papryki (2 czerwone i żółta);
  • dwa ząbki czosnku;
  • 20 dkg pieczarek;
  • cebula;
  • marchewka;
  • seler;
  • por;
  • sól;
  • pieprz;
  • kurkuma;
  • papryka słodka i ostra w proszku.

WYKONANIE

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w drobna kostkę dwa ząbki czosnku. Kiedy czosnek odda aromat a trwa to dosyć szybko dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Czekamy chwilę aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy filet z indyka uprzednio umyty, wysuszony i pokrojony w dość dużą kostkę. Delikatnie podsmażamy aby zamknąć pory w mięsie. Dodajemy kurkumę, pieprz, paprykę ostrą i słodką (o ilości nie piszę, każdy powinien użyć przypraw według uznania). Kiedy indyk zacznie „łapać kolorki” dodajemy warzywa: paprykę, marchew, seler (wszystko pokrojone w około 5 cm paski) oraz pieczarki pokrojone w dużą kostkę i por. Gdy wszystko znajdzie się na patelni dodajemy przyprawę Warzywko i przykrywamy. Tak potrawka powinna dusić się około 20 min. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można ją jeszcze posolić. Na koniec dla uzyskania gęstszego sosu dodajemy pól szklanki wody z rozpuszczoną w niej łyżką mąki. Ja potrawę podaję z ryżem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger