sierpnia 12, 2012

TORT Z JAGODAMI

Torcik powstał na moje 38 urodziny. Użyłam jagód, które świetnie się komponowały z masą śmietanową i bezami. Od lat robię ten tort, używam gotowej masy śmietanowej Dr.Oetkera, jest rewelacyjna, śmietana nie podchodzi wodą i jest sztywna, czasem dodaje jeszcze do niej fiksa. Polecam, roboty mało, a tort jak z cukierni.


SKŁADNIKI

  • biszkopt;
  • 0,5 l śmietanki 30%;
  • masa śmietanowa Dr. Oetkera;
  • dżem lub owoce;
  • poncz (woda, cukier, sok z cytryny, spirytus).

WYKONANIE

Śmietanę ubijamy z masą śmietanową, latem możemy dodać jeszcze fix do śmietany.
Biszkopt kroimy na dwa lub trzy krążki, w zależności jaki jest wysoki. Pierwszą warstwę nasączamy ponczem, nakładamy dżem (najlepszy z czarnej porzeczki) lub owoce. Rozprowadzamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu i nasączamy go. Rozkładamy pozostałą masę (można trochę zostawić dla ozdoby). Wierzch posypujemy zgniecionymi bezami i jagodami lub układamy inne owoce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że chcesz podzielić się swoją opinią :)

Copyright © Kuchnia pachnąca bzem , Blogger